Az FRM csapat alkot és gyárt. Így született ez a teljesen saját tervezésű differenciálmű, amelyet támogatónk a Technoplast Kft. gyártott le.

mérnököket jellemzi egy precíz nagyvonalúság és egy nagyvonalú precízség!" mondta ezt Patkó Gyula rektor úr egy Szerszámgépek előadáson miközben a hajtóművek tervezéséről beszélt. Megmaradt a gondolat bennem, mert valóban így élünk.

Egy szerkezet tervezésénél bizonyos méreteket a végtelenségig pontosítunk, míg máshol nagyvonalúan a GEP* módszer szerint adunk meg méreteket. Olyan ez, mint ahogy a mérnök él. A kötelezettségeit precízen teljesíti, minden más pedig a kedve szerint történik.

Szerencse, hogy ilyenek a mérnökök. Ezért színes a világunk. Minden autó eljuttat minket egyik helyről a másikra (a kötelezettség), ellenben mindegyik máshogy teszi ezt. Vannak mérnökök, akik a kötelezettség teljesítése után foglalkoztak még a formával is (olaszok), a megbízhatósággal (japánok), a kényelemmel (angolok), a műszaki tartalommal (németek), a biztonsággal (svédek), és akik ezzel nem (kínaiak).

A Formula Racing Miskolc csapatában több tucat mérnök dolgozik, akik a Miskolci Egyetem legjobbjai közé tartoznak. Ezek a srácok kiemelkednek munkájukkal az egyetem több ezer hallgatója közül, mert a gyakorlatban mutatják be tudásukat. A papír sok mindent elbír, azok a szerkezetek, amelyeket a hallgatók terveznek a beadandóik során soha nem fognak működni, mivel soha nem lesznek legyártva. Persze, lehet akkor se működne, ha le lenne gyártva. Ahogy egy őszinte tanárunk mondta: "jobb ha ezeket a rajzokat eltüntetjük, mert ez már-már bűnjel".

Az FRM csapat viszont alkot és gyárt. Így született ez a teljesen saját tervezésű differenciálmű, amelyet támogatónk a Technoplast Kft. gyártott le.

Egy mérnök hallgató számára nincs is nagyobb bizonyítási lehetőség, mint a Formula Student, ahol valós körülmények között mutathatja meg képességeit. A differenciálművet tervező hallgató pedig megmutatta ezzel a munkával, hogy képes felelősségteljes mérnöki munkára. Diplomát neki!

Több gáz, kevesebb fék!

www.technoplast.hu

*GEP: Good Engineers Practice (a hasraütés hivatalos megnevezése)
Az FRM csapat alkot és gyárt. Így született ez a teljesen saját tervezésű differenciálmű, amelyet támogatónk a Technoplast Kft. gyártott le.